Ministar spoljnih poslova Srbije smatra da će pitanje Kosova biti rešeno ako se međunarodna zajednica složi oko toga da ga treba rešiti.

Vesti

– Sever Kosova ne može pod suverenitet Prištine i to je kraj – rekao je Dačić gostujući u emisiji “Stav” na O2 tv i podsetio da on o tome govori desetak godina jer, kako kaže, zna da je to jedino konkretno rešenje koje ne izaziva probleme.

– Ako se međunarodna zajednica složi oko toga da treba pitanje Kosova zatvoriti kao problem koji generira stalnu nestabilnost, mislim da će to pitanje biti rešeno – smatra Dačić, ali ističe da je problem u tome što delovi međunarodne zajednice nisu saglasni oko toga.

Dačić kaže da se tu ne radi o odnosu Rusije i Sjedinjenih američkih država, već o odnosu evropskih partnera i Sjedinjenih američkih država.

Komentarišući ponovljenu izjavu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da je rešenje u Badinterovoj formuli, Dačić je izrazio saglasnost s tim stavom, ali je izrazio i nevericu da takav stav iznosi upravo predsednik Crne Gore, koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova.

– Ne mogu da verujem da se predsednik Republike Crne Gore ne seća da je Badinter govorio o granicama republika, a ne o granicama pokrajina. Samo, nemojte sada kad ste prekršili Badinterovu formulu, da govorite o tome da ne mogu da se menjaju neke granice koje nikad nisu bile međunarodno priznate, već su to administrativne granice između centralne Srbije i autonomnih pokrajina – rekao je Dačić.